Zuidwest Drenthe

  • FCDW-AnnekeHooijer-BruggetjeoverReest
  • FCDW-AnnekeHooijer-Informatiecentrum
  • FCDW-AnnekeHooijer-Vervoer

Slapen-eten-shoppen

overnachten

Evenementen

evenementen

Dagje uit

Dagje uit

Dorpen

dorpen

Ansen heeft een rijke historie en is een dorp met vele toeristische attracties en een zeer actief verenigingsleven. Er zijn diverse accomodaties in en rond Ansen gevestigd. Via Ansen komt u bij het prachtige natuurgebied Anserdennen, dat weer doorloopt in het Nationaal Park Dwingelderveld.


Aan de andere kant van Ansen ligt landgoed Rheebruggen, dit landgoed werd al in 1382 genoemd. De aantrekkelijke beslotenheid van het landschap, met houtwallen, besloten weides en loofbos wordt afgewisseld met vier monumentale boerderijen. In 1835 is Huis Rheebruggen afgebroken, de toenmalige eigenaar kon geen geschikte huurder vinden! Van de vroegere havezate zijn alleen nog de gracht en de visvijver aanwezig. Tegenwoordig is het landgoed eigendom van de Stichting " Het Drentse Landschap".


Ansen kent nog veel historische boerderijen. Al in de tiende eeuw moet er een boerderij hebben gestaan. Ansen is een echt esdorp, boerderijen bijeen op de brink en daarbuiten de gezamenlijke akkers op de essen en de laaggelegen groenlanden. Vroeger gebruikte men de esgronden voor de landbouw, deze liggen op zandgronden hoger in het landschap en de groenlanden, aan de beek, waren bestemd voor hooi en weiland voor het vee. De brink is een soort grasplein met vaak oude bomen waar vroeger het vee verzameld werd voordat het naar de groenlanden ging. De brink in Ansen is in de loop van de eeuwen bebouwd geraakt.