Zuidwest Drenthe

  • FCDW-AnnekeHooijer-Vervoer
  • FCDW-AnnekeHooijer-Informatiecentrum
  • FCDW-AnnekeHooijer-BruggetjeoverReest

Slapen-eten-shoppen

overnachten

Evenementen

evenementen

Dagje uit

Dagje uit

Dorpen

dorpen

drogteropslagen

Drogteropslagen is het meest zuidelijke dorp van Drenthe en wordt gescheiden van Overijssel door de Reest. Het dorp heeft slechts twee straten: Drogteropslagen en Oosterhof. De lintbebouwing van het dorp is in 1900-1920 ontstaan door veenontginning. Boven de langgerekte nederzetting aan de weg Drogteropslagen ligt het gelijknamige weilandencomplex.


Waar de naam Drogteropslagen vandaan komt is niet met zekerheid vast te stellen. Het is zeer waarschijnlijk afgeleid van de namen 'Slagen' en 'Drogt'. Drogt was een van de oudste marken van Zuidwolde, we komen deze al tegen in 1316. Vanuit deze marke Drogt is het in cultuur brengen begonnen in het Zuidwoldiger gebied. Drogt was een heel kleine buurtschap, die een boermarke instelde. Men was namelijk tot de ontdekking gekomen, dat woeste gronden waardevol werden. Men mocht niet meer onbeperkt het niemandsland aansnijden wanneer men dat wilde.  


Het grote landschap van de woeste gronden ten oosten van de marken Drogt en Nolde werd 'De Drogteropslagen' genoemd. Een 'Slag' of 'Opslag' was een langerekt perceel, zoals het werd ontveend. Het omvatte het gebied van Linderveld tot aan de Luttelgreppel, Vuile Riete en Paardelanden. Uit bronnen weten we dat Drogteropslagen ook als Drochteropslagen wordt geschreven. Dit komt waarschijnlijk doordat de marke Drogt ook wordt geschreven als Drochte of Drucht.