Zuidwest Drenthe

  • FCDW-AnnekeHooijer-BruggetjeoverReest
  • FCDW-AnnekeHooijer-Vervoer
  • FCDW-AnnekeHooijer-Informatiecentrum

Slapen-eten-shoppen

overnachten

Evenementen

evenementen

Dagje uit

Dagje uit

Dorpen

dorpen

echten

Echten......een kei van een dorp. Het gezellige dorp is volop in beweging. Het heeft diverse agrarische bedrijven, recreatiebedrijven en café-restaurants.


De naam Echten wordt voor het eerst vermeld in een geschrift uit het jaar 1181. De grote trekpleister van Echten is het Huize Echten. Dit is een havezate, waarvan het oudste gedeelte vermoedelijk uit de veertiende eeuw stamt. Het huis is omgeven door een binnen- en buitengracht. Tussen de beide grachten staan een schatboerderij en een koetshuis (vroeger kapel). Aan de weg staat een poortwachterhuis dat door de oprijlaan verbonden is met het huis.


Tegenover Huize Echten is de spil van het dorp gevestigd; het informatiecentrum en plattelandswinkel ''t Huus mit de Belle'. Deze is gehuisvest in een oude schaapskooi van een boerenerf aan de brink. Hier is ook een moderne kunstgalerie gevestigd.


Het dorp grenst aan het natuurgebied 'Het Echtens Paradijs'. Dit is een rustend stuifzand, een prachtig natuurgebied waar u vier verschillende heidesoorten bij elkaar vindt. Daarnaast stoomt er in Echten een riviertje genaamd Het Oude Diep, die zich goed leent voor een kanotochtje of een wandeling. Bekijk de website De loop van het Oude Diep voor meer informatie over de wandelingen.
De Havezate met bijbehorende bossen maakt het tot een zeer gevarieerd natuurgebied in en rondom Echten. De omgeving van Echten leent zich prima voor wandel-, fiets- en paardrijtochten.