Zuidwest Drenthe

  • FCDW-AnnekeHooijer-Vervoer
  • FCDW-AnnekeHooijer-BruggetjeoverReest
  • FCDW-AnnekeHooijer-Informatiecentrum

Slapen-eten-shoppen

overnachten

Evenementen

evenementen

Dagje uit

Dagje uit

Dorpen

dorpen

koekangerveld

Koekangerveld is een klein, maar zeer actief dorp ten noordoosten van Koekange. Het gebied bestond rond 1500 uit heidegrond. De bewonders van Koekange lieten hier hun schapen in het veld grazen. Het oostelijk deel van het veld is in 1939-1940 in het kader van de werkverschaffing in cultuur gebracht. Hierdoor ontstond aan de rand van het heidegebied de huidige buurtschap.


Het Struunpad Koekangerveld is een belevingspad voor jong en oud. Hier kunt u lekker struinen door een prachtig natuurgebied over onverharde paden.


In september 1909 was Koekangerveld even het middelpunt van Nederland toen er in de bossen tussen Koekange en Echten, het toenmalige Koekangerveld, een drievoudige moord plaatsvond. Het motief van de moord waren driehonderd guldens die een schapenboer net die dag had verdiend met de verkoop van 62 schapen. De boer (doorgesneden hals), zijn huishoudster (gewurgd) en de schaapsherder (doodgeslagen) overleefden geen van drie├źn dit drama. De dader(s) is/zijn nooit gevonden.


In latere jaren is dit drama inspiratie geweest voor schrijvers en filmmakers. Er zijn ansichtkaarten van uitgegeven en er zijn zelfs liedjes over gemaakt, die op markten en kermissen werden verkocht. Max Dendermonde schreef over deze zaak een boek "De stilte van Koekange" en enkele jaren geleden werd hierover nog de film "Het zwijgen" gemaakt.