Zuidwest Drenthe

  • FCDW-AnnekeHooijer-BruggetjeoverReest
  • FCDW-AnnekeHooijer-Vervoer
  • FCDW-AnnekeHooijer-Informatiecentrum

Slapen-eten-shoppen

overnachten

Evenementen

evenementen

Dagje uit

Dagje uit

Dorpen

dorpen

oosteinde

Oosteinde is een oud wegdorp, gelegen tussen Ruinerwold en Ruinen. De twee belangrijkste wegen in Oosteinde zijn de Dr. Larijweg en de weg Oosteinde. Aan beide wegen staan veel monumentale boerderijen. Naast kleine boeren waren er vroeger ook grote bedrijven. Het merendeel bestond van melkvee maar er waren ook gemengde bedrijven.


De Dokter Larijweg is onder meer bekend vanwege de perenbomen, die in 1926 aan beide zijden van de 7 kilometer lange weg zijn geplaatst. Er zijn ongeveer 1000 perenbomen. De peren zijn stoofperen en deze worden ieder jaar per opbod geveild. De opbrengst gaat naar museumboerderij de Karstenhoeve. In de omgeving liggen natuurgebieden zoals het Sultansmeer, dat is ontstaan door turfwinning.


Volgens een van de oudst bekende definities (in 1775 gebruikt door de Poolse astronoom Sobiekrajski om het "geografisch" middelpunt van Europa precies te bepalen) is Oosteinde het snijpunt van Nederland als je uitgaat van de diagonalen van de vierhoek van de vier extreme punten: het oostelijkste, noordelijkste, westelijkste en zuidelijkste punt van het land.