Zuidwest Drenthe

  • FCDW-AnnekeHooijer-Informatiecentrum
  • FCDW-AnnekeHooijer-BruggetjeoverReest
  • FCDW-AnnekeHooijer-Vervoer

Slapen-eten-shoppen

overnachten

Evenementen

evenementen

Dagje uit

Dagje uit

Dorpen

dorpen

ruinerwold

Ruinerwold is een typisch plattelandsdorp, centraal gelegen in mooi Zuidwest-Drenthe. Samen met de dorpen Berghuizen en Oosteinde ligt het verspreid over een uitgestrekt agrarisch landschap. In de omgeving liggen prachtige natuurgebieden zoals het Sultansmeer; een plas die is ontstaan door turfwinning.


Ruinerwold heeft u veel te bieden. U kunt hier heerlijk struinen in brocante winkeltjes. Ook kunt u genieten in de diverse ateliers en musea, zoals museum De Karstenhoeve. Deze is gelegen aan de bekendste weg van Ruinerwold, de 7 km lange Dr. Larijweg met zo'n duizend perenbomen. Elke eerste zaterdag van oktober wordt de perenoogst bij opbod verkocht. Andere evenementen in Ruinerwold zijn de oldtimerdag, het hunefestival en het kerstrondje.


De geschiedenis van Ruinerwold bestrijkt meer dan 850 jaar. Halverwege de twaalfde eeuw schonk de bisschop van Utrecht een moerassig gebied tussen Meppel en Ruinen aan het klooster te Ruinen. Het natte gebied werd met behulp van de monniken ontgonnen, waardoor er na verloop van tijd een bewoonbare omgeving ontstond waar men boerderijen vestigde. Ruinerwold is voortgekomen uit het 'Buddinge en Haakswold', dat als zelfstandig schoutambt tot de heerlijkheid Ruinen behoorde. Het is pas in de achttiende eeuw de naam Ruinerwold gaan dragen.

Informatiekantoor:
Tourist Info Punt Ruinerwold                                                                                                     
Dr. Larijweg 22
7961 NL Ruinerwold
T.: 0522 - 48 22 55

logo-Ruinerwold-Peregoed