Zuidwest Drenthe

  • FCDW-AnnekeHooijer-Informatiecentrum
  • FCDW-AnnekeHooijer-Vervoer
  • FCDW-AnnekeHooijer-BruggetjeoverReest

Slapen-eten-shoppen

overnachten

Evenementen

evenementen

Dagje uit

Dagje uit

Dorpen

dorpen

zuidwolde

Zuidwolde is het grootste dorp in de gemeente De Wolden en is omgeven door fraaie bossen, heidevelden en natuurgebieden. Zoals het Reestdal, waar de Reest al kronkelend zijn weg heeft gevonden, waardoor een grote rijkdom en diversiteit aan planten en vogels is ontstaan. In de prachtige omgeving van Zuidwolde vindt u fraaie historische boerderijen van verschillende bouwstijlen. Via de kilometers wandel- en fietspaden kunt u in uw eigen tempo het gebied verkennen. Ook te paard komt u in Zuidwolde en omgeving aan uw trekken.


In het dorp is een gevarieerd winkelaanbod waar u uitstekend kunt winkelen. Ook vindt u hier een oudheidskamer met cultuurhistorisch- en handkarrenmuseum De Wemme, een tingieterij en enkele pottenbakkers. In de directe omgeving van het dorp zijn een groot aantal campings, zomerhuisjes of pensions.


Hier en daar is in een fraai glooiend landschap nog duidelijk te zien hoe de ijstijd hier een kleine stuwwal heeft opgeworpen. Het esdorp Zuidwolde is in de vroege Middeleeuwen ontstaan op deze hoge zandgronden te midden van uitgestrekte moerasgebieden. Op de zandkoppen in dit moeras ontstonden meerdere kleine esgehuchten en esdorpen, zoals Drogt, Nolde, Ten Arlo, Linde, Lubbinge en Steenbergen. Met name in Ten Arlo, tegenwoordig een beschermd dorpsgezicht, is het karakter van een Drents esgehucht goed bewaard gebleven. De meeste namen van de vele buurtschappen in de omgeving van Zuidwolde zijn afgeleid van de lokale omstandigheden. Vuile Riete komt van 'voele riete', dichtgegroeide beek, en Pieperij is een verbastering van 'piepe in de riete' wat zoveel betekent als een duiker in een stroompje.

Zuidwolde was voor deze buurtschappen het hoofddorp. De omgeving van Zuidwolde veranderde ingrijpend door de grootschalige hoogveenontginningen die vanaf de 17e eeuw plaatsvonden op initiatief van de familie Van Echten. Hierdoor ontstonden vele nieuwe buurtschappen. Het grootste deel van het veen is echter pas na 1850 ontgonnen. Het dorp is sindsdien aanzienlijk uitgebreid.